Igen, ez egy glutén- és laktózmentes pizza recept :) Sajnos a kép nem a legjobb minőségű, de végre egy pizza, ami tényleg pizzaszerűre és pizzaízűre sikeredett!
A tésztához:
- 400 g Schär Mix B liszt
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk só
- 12 g élesztő
- 1 dl Tesco freefrom tej
- víz
- ízlés szerint majoranna
A feltéthez:
- 1 nagyobb konzerv paradicsompüré
- 1 tk majoranna
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 20 szem olajbogyó
- 0.5 konzerv tonhal
- 10 dkg Pannónia lm sajt
- bazsalikom
- olaj
Elkészítése:
1. Első lépésként a pizzatésztához egy tálban elkevertem a lisztet a sóval és a majorannával. Hozzáadtam az olajat is.
2. A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, majd mikor felfutott, hozzákevertem a liszthez. Ha túl száraz a tészta, akkor dolgozzunk még bele vizet. Addig gyúrtam, míg a tészta összeállt, és nem tapadt a kezemre.
A tésztát meleg helyen kelesztettem kb. fél óráig.
3. Amikor megkelt, előkészítettem egy sütőtálat, a tésztát kettéválasztottam, majd kör alakúra lapítottam a kezemmel (sodrófa nem kellett hozzá).
4. A sajtból kicsit vastagabb gyufaszál alakú darabkákat vágtam, és a pizza szélét körberaktam vele. Ezután a tésztát ráhajtottam, majd a hajtásnál jól lenyomkodtam, hogy sütésnél ne váljon szét.
5. A paradicsompürét elkevertem a majorannával, majd rákentem a tésztára.
6. A pizza tetejére felkarikázott paradicsomot, hagymát, olajbogyót és tonhalat tettem, majd ezek tetejére került a reszelt sajt.
7. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készült el. A sütés befejezése előtt egy perccel kivettem a pizzát, a szélét megkentem olajjal, majd visszatettem a sütőbe. Erre azért volt szükség, mert a tészta nagyon hófehér volt, az olajtól viszont szép barna színt kapott.
8. Friss bazsalikommal a tetején tálaltam.
A pizza tejfehérje nélkül is készíthető, ha az elején a tej helyett is vizet használunk, a sajtot pedig növényi (pl. Csízió) sajttal helyettesítjük.
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.