Az olaszok isteni finom tésztáját a glutén- és laktózmentes diétában sem kell nélkülözni. Itt a recept, mely alapján készítem a tésztát.
Nagy mennyiségben is elkészíthetjük egyszerre, és fagyaszthatunk le belőle későbbre.
Hozzávalók (kb. 130 gombóchoz):
- 400 g főtt, áttört burgonya ("régi" burgonya legyen, ne új)
- 1 tojás
- 200 g Schär Mix B kenyérliszt
- só
Elkészítése:
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
2. Leszűrjük, krumplinyomón átpaszírozzuk. Rászórjuk a lisztet, és hagyjuk hűlni kicsit.
3. Hozzáadjuk a tojást és a sót, kézzel alaposan összegyúrjuk. Egy gombócba kell állnia a tésztának, akkor jó, ha szépen elválik az edény falától. Természetesen a burgonya fajtájától függően adhatunk még hozzá lisztet, ha túl ragacsos lenne a tészta.
4. Ezután a tésztából darabokat csippentünk, amit vékonyra sodrunk, Ezeket a csíkokat egyforma darabkákra vágjuk. Gombócot sodrunk belőlük, majd egy villával kicsit ellapítjuk.
5. Ezután vagy kifőzzük forró, lobogó vízben a tésztát vagy pedig lefagyasztjuk.
6. Főzéshez: egy lábasban vizet forralunk, ebbe dobjuk a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, még hagyjuk főni 2 percet. Ezután leszűrjük, és ajánlott olvasztott vajat önteni rá, hogy ne ragadjanak össze.
7. Fagyasztáshoz: egy tálon terítsük szét a gombócokat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A tálat tegyük be a fagyasztóba, hogy a gombócok megfagyjanak. Ezután lehet átteni azokat egy dobozva/zacskóba, hogy kisebb helyet foglaljanak a fagyasztóban.
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.