Nagyon egyszerű és tényleg nagyon finom édesség. Most húsvétra készült, de nyáron, friss gyümölccsel az igazi!
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás
- 2 ek barnacukor
- 1 ek joghurt
- 1 ek Spar freefrom vaj
- 4 púpos ek mandulaliszt
A joghurtos részhez:
- 1 nagy és 1 kis pohár lm joghurt (Milfina vagy Tesco freefrom) - ebből a mennyiségből került a tésztába az 1 ek
- 2 dl Milfina lm habtejszín
- 1 csomag dr Oetker habfixáló
- 10 dkg porcukor
- 6 lap zselatin
- 4 ek víz
A málnazseléhez:
- 1 doboz málna (frissen fagyasztottam le anno)
- kb. 1-1,5 dl víz
- 2 ek porcukor
- 3 lap zselatin
Elkészítése:
1. A tésztalappal kezdük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ezután a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. A cukros-habos tojássárgához adjuk a puha vajat és egy evőkanál joghurtot. Simára keverjük kézi mixerrel. Ehhez jöhet a mandulaliszt, majd ha elkeveredett, akkor óvatosan a tojásfehérjét is beleforgatjuk.
2. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 cm-es tortaformát, előmelegítjük a sütőt, majd a tésztát kb. 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
3. Míg a tészta hűl, két tálat készítünk elő. Az egyikben a habfixálóval felverjük a tejszínhabot. A másikban a joghurtot simára keverjük a porcukorral. Ezután a joghurthoz adjuk a tejszínhabot, és simára keverjük (de azért a tejszínhabot ne nagyon törjük össze.)
4. A lapzselatinokat egyesével beáztatjuk hideg vízbe 5 percre. Ha megpuhultak, kifacsarjuk belőlük a vizet, és egy kis fazékba tesszük 4 ek vízzel. Bekapcsoljuk alatta a gázt (vagy főzőlapot), elkezdjük melegíteni, de nem főzzük. Mikor elolvadnak a zselatinlapok, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a joghurtos habba keverjük (egyszerre mindig csak egy evőkanállal csurgassunk a zselatinból a krémbe).
5. A tortalapot visszahelyezzük a tortaformába, és ráöntjük a joghurtos krémet. Elsimítjuk a tetejét, és hagyjuk megszilárdulni.
6. Egy edényben 1-1,5 dl vízzel és ízlés szerinti porcukorral feltesszük főni a málnát. (Én előtte a málnát még fagyos állapotában apróbb darabokra törtem.) Beáztatunk hideg vízbe 3 lap zselatint (külön-külön), ha felpuhultak, kinyomkodjuk őket, és a forró málnához adjuk. Lehúzzuk a tűzről, alaposan elkeverjük, hogy felolvadjon a zselatin, és félretesszük hűlni.
7. Ha a joghurthab megkötött és a málnazselé kihűlt, akkor a málnás részt a joghurt tetejére öntjük. Hagyjuk pihenni hűtőben (legalább két órát, de az a legjobb, ha egész éjszakán át).
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.