az élet glutén és laktóz nélkül

glutén és laktóz nélkül

glutén és laktóz nélkül

Joghurttorta málnazselével

2015. április 05. - freefrom

Nagyon egyszerű és tényleg nagyon finom édesség. Most húsvétra készült, de nyáron, friss gyümölccsel az igazi!

joghurttorta.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 ek barnacukor
  • 1 ek joghurt
  • 1 ek Spar freefrom vaj
  • 4 púpos ek mandulaliszt

A joghurtos részhez:

  • 1 nagy és 1 kis pohár lm joghurt (Milfina vagy Tesco freefrom) - ebből a mennyiségből került a tésztába az 1 ek
  • 2 dl Milfina lm habtejszín
  • 1 csomag dr Oetker habfixáló
  • 10 dkg porcukor
  • 6 lap zselatin
  • 4 ek víz

A málnazseléhez:

  • 1 doboz málna (frissen fagyasztottam le anno)
  • kb. 1-1,5 dl víz
  • 2 ek porcukor
  • 3 lap zselatin

Elkészítése:

1. A tésztalappal kezdük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ezután a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük. A cukros-habos tojássárgához adjuk a puha vajat és egy evőkanál joghurtot. Simára keverjük kézi mixerrel. Ehhez jöhet a mandulaliszt, majd ha elkeveredett, akkor óvatosan a tojásfehérjét is beleforgatjuk.

2. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 20 cm-es tortaformát, előmelegítjük a sütőt, majd a tésztát kb. 10 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.

3. Míg a tészta hűl, két tálat készítünk elő. Az egyikben a habfixálóval felverjük a tejszínhabot. A másikban a joghurtot simára keverjük a porcukorral. Ezután a joghurthoz adjuk a tejszínhabot, és simára keverjük (de azért a tejszínhabot ne nagyon törjük össze.)

4. A lapzselatinokat egyesével beáztatjuk hideg vízbe 5 percre. Ha megpuhultak, kifacsarjuk belőlük a vizet, és egy kis fazékba tesszük 4 ek vízzel. Bekapcsoljuk alatta a gázt (vagy főzőlapot), elkezdjük melegíteni, de nem főzzük. Mikor elolvadnak a zselatinlapok, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a joghurtos habba keverjük (egyszerre mindig csak egy evőkanállal csurgassunk a zselatinból a krémbe).

5. A tortalapot visszahelyezzük a tortaformába, és ráöntjük a joghurtos krémet. Elsimítjuk a tetejét, és hagyjuk megszilárdulni.

6. Egy edényben 1-1,5 dl vízzel és ízlés szerinti porcukorral feltesszük főni a málnát. (Én előtte a málnát még fagyos állapotában apróbb darabokra törtem.) Beáztatunk hideg vízbe 3 lap zselatint (külön-külön), ha felpuhultak, kinyomkodjuk őket, és a forró málnához adjuk. Lehúzzuk a tűzről, alaposan elkeverjük, hogy felolvadjon a zselatin, és félretesszük hűlni.

7. Ha a joghurthab megkötött és a málnazselé kihűlt, akkor a málnás részt a joghurt tetejére öntjük. Hagyjuk pihenni hűtőben (legalább két órát, de az a legjobb, ha egész éjszakán át).

joghurttorta2.jpg

Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gluteneslaktoznelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr627342210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása