az élet glutén és laktóz nélkül

glutén és laktóz nélkül

glutén és laktóz nélkül

Burgonyás lángos

2015. június 16. - freefrom

Nyáron nem is hiányozhat az asztalról a tipikus strand kaja, a lángos. Ez a szuper glutén- és laktóz nélküli krumplis lángos nagyon finom, idén nyáron már háromszor is ez volt az ebéd.

Leírom az arányokat, amely szerint első alkalommal készítettem, de az egész lényege az, hogy a tészta összeálljon egy gombócba, és utána tudjunk belőle tésztakorongokat szaggatni. Így a liszt és a burgonya aránya is tetszőlegesen változtatható, az ízét nem igazán befolyásolja.

langos.jpg

Na de akkor jöjjön a recept.

Hozzávalók kb 10-12 kisebb lángoshoz:

  • 450 g főtt és ákrumplinyomón áttört burgonya (lehetőleg ne újkrumpliból készítsük)
  • 350 g Schär Mix B kenyérliszt
  • 2 dl Spar Freefrom tej
  • 15-20 g friss élesztő
  • egy csipet cukor
  • olaj a szaggatáshoz és a sütéshez

Feltét:

  • fokhagyma (jó sok gerezd fokhagymanyomón átpaszírozva és felengedve annyi vízzel, amennyi ellepi)
  • Spar freefrom tejföl
  • Pannónia lm sajt

Elkészítése:

1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ha ez megvan, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük.

2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.

3. A burgonyához keverjük a lisztet, egy nagy csipet sót, majd hozzádolgozzuk az élesztős tejet. Gyúrjuk-gyúrjuk, ha kell, adunk még hozzá egy kis lisztet. Az a lényeg, hogy a tészta elváljon az edény falától, egy gombócban maradjon, és ne legyen túl száraz.

4. Letakarva félretesszük pihenni kb. 30 percre.

5. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a lángostésztából tetszőleges méretű darabokat csippentünk (olajos kézzel), kézzel vékonyra nyújtjuk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Tippek:

  • Előző este is elkészíthetjük a tésztát, ekkor olajozzuk be a tészta tetejét vékonyan, majd fóliázzuk le. Sütés előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, és utána süssük ki.
  • Ha szép, egyenlő méretű lángosokat szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb ujjnyi vastagra, majd egy pohárral szaggassunk belőle korongokat. Ezeket a korongokat kicsit vékonyítsuk el készzel a sütés előtt.

Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.  

A bejegyzés trackback címe:

https://gluteneslaktoznelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr837549094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása