Nyáron nem is hiányozhat az asztalról a tipikus strand kaja, a lángos. Ez a szuper glutén- és laktóz nélküli krumplis lángos nagyon finom, idén nyáron már háromszor is ez volt az ebéd.
Leírom az arányokat, amely szerint első alkalommal készítettem, de az egész lényege az, hogy a tészta összeálljon egy gombócba, és utána tudjunk belőle tésztakorongokat szaggatni. Így a liszt és a burgonya aránya is tetszőlegesen változtatható, az ízét nem igazán befolyásolja.
Na de akkor jöjjön a recept.
Hozzávalók kb 10-12 kisebb lángoshoz:
- 450 g főtt és ákrumplinyomón áttört burgonya (lehetőleg ne újkrumpliból készítsük)
- 350 g Schär Mix B kenyérliszt
- 2 dl Spar Freefrom tej
- 15-20 g friss élesztő
- egy csipet cukor
- só
- olaj a szaggatáshoz és a sütéshez
Feltét:
- fokhagyma (jó sok gerezd fokhagymanyomón átpaszírozva és felengedve annyi vízzel, amennyi ellepi)
- Spar freefrom tejföl
- Pannónia lm sajt
Elkészítése:
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Ha ez megvan, leszűrjük és krumplinyomón áttörjük.
2. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
3. A burgonyához keverjük a lisztet, egy nagy csipet sót, majd hozzádolgozzuk az élesztős tejet. Gyúrjuk-gyúrjuk, ha kell, adunk még hozzá egy kis lisztet. Az a lényeg, hogy a tészta elváljon az edény falától, egy gombócban maradjon, és ne legyen túl száraz.
4. Letakarva félretesszük pihenni kb. 30 percre.
5. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a lángostésztából tetszőleges méretű darabokat csippentünk (olajos kézzel), kézzel vékonyra nyújtjuk, és mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
Tippek:
- Előző este is elkészíthetjük a tésztát, ekkor olajozzuk be a tészta tetejét vékonyan, majd fóliázzuk le. Sütés előtt negyed órával vegyük ki a hűtőből, és utána süssük ki.
- Ha szép, egyenlő méretű lángosokat szeretnénk, akkor nyújtsuk ki a tésztát kb ujjnyi vastagra, majd egy pohárral szaggassunk belőle korongokat. Ezeket a korongokat kicsit vékonyítsuk el készzel a sütés előtt.
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.