A Vidék Íze magazin februári számában találtam a receptet, és egy-két hozzávaló módosításával tökéletes glutén- és laktózmentes fogássá vált a vasárnapi asztalra.
Hozzávalók:
- 1 db sertés szűzpecsenye
- 2 dl Spar freefrom tej
- 4 evőkanál Schär Mix B liszt
- 3 nagyobb burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 10 dkg hámozott tökmag
- só
- őrölt bors
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Héjastul félig megfőzzük a burgonyát, majd teljesen kihűtjük. A szűzpecsenyét hosszában félbevágjuk, majd ferdén ujjnyi csíkokra szeleteljük. Besózzuk, félrerakjuk pihenni. Kávédarálóval ledaráljuk a tökmag felét. Összekeverjük a tejet a két felvert tojással, a liszttel és a darált tökmaggal. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük. A meghámozott krumplit nagyobb lyukú reszelőn belereszeljük. Közepesen bő olajat forrósítunk egy serpenyőben. A húst belemártjuk a masszába, majd belenyomkodjuk az egészben hagyott tökmagokba. Belecsúsztatjuk a forró olajba, és pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
Így szólt a recept, és a bunda mennyisége éppen elég lett a hús beforgatásához. Annyit azért el kell mondani, hogy a masszát kézzel kell rátapicskolni a húsra, mert nem nagyon lehet egyenletesen befedni vele. Illetve nem ég meg a tökmag, ha az egészben hagyott szemeket is beleforgatjuk a masszába.
A köret pedig burgonyapüré volt.
Finom fogás, szerintem a sima búzaliszt bármilyen gluténmentes liszttel helyettesíthető. Ha tejfehérjementesen szeretnénk enni, szerintem a rizstej vagy a szójatej jöhet szóba, csak akkor kóstoljunk, mert ezek kissé édes italok.
Forrás: Vidék Íze magazin 2015. februári száma
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.