Gyors, nyári ebéd, viszonylag kevés hozzávalóból.
Hozzávalók:
- egy csésze (3 dl-es csésze) kerekszemű rizs
- egy kis doboz barna csiperke
- 100 g nagyobb garnéla (fagyasztott)
- 1 fehérhagyma
- 2 dl száraz fehérbor
- 5-6 dl alaplé (nálam sima leszűrt húsleves)
- 1 csokor snidling
- 5 dkg Milfina lm sajt (vagy akár parmezán)
- 100 g Milfina lm vaj
- 4 ek olivaolaj
- só
Elkészítése:
1. A gombát megtisztítjuk és felnegyedeljük. A hagymát szintén megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A snidlinget is felaprítjuk.
2. A garnélákat egy szűrőbe tesszük, és forró vízzel átöblítjük. Hagyjuk lecsöpögni.
3. Egy nagyobb edényben a vaj egynegyedét 2 ek olívaolajjal felhevítjük, ebben megpároljuk a felaprított fehér hagymát. Utána ráöntjük a rizst, és fehéredésig pirítjuk. Ezután jön rá a fehérbor, amit szinte teljesen elpárolunk róla.
4. Ha a bor elfőtt, akkor merőkanalanként adjuk a rizshez az alaplét, mindig várjuk meg a következő kanál előtt, míg a ráöntött folyadékot magába szívja. Közben folyamatosan kevergessük a rizst.
5. Mikor a rizs már majdnem puha, egy serpenyőben a vaj (másik) egynegyedét és 2 ek olívaolajat felhevítjük, ezen megpirítjuk a gombát. Mikor a gomba már majdnem jó, hozzáadjuk a garnélát is, és tovább pirítjuk. A végén megsózzuk, hogy a gomba ne engedjen levet.
6. Ha a rizs már jó, belekeverjük a reszelt sajtot, megkóstoljuk, hogy kell-e bele só. Ha nem elég sós, megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a gombát, a garnélát és a snidlinget. Elkeverjük, majd lehúzzuk a tűzről, és rákockázzuk a maradék vajat. Hagyjuk állni 5-10 percig, majd tálalás előtt újra átkeverjük.
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.