Rögtön kezdjük egy nagyon finom, nagyon édes tortával. Elkészíteni könnyű, és nem igényel olyan sok időt. Hamar eltelít, egy szelet bőven elég belőle. Ha a Toffifeet házilag készítjük el, akkor teljesen laktózmentes is a torta. Ha a bolti verzióval dolgozunk, akkor sajnos tartalmaz laktózt. A házi Toffife receptjét is hozom hamarosan. (Most a bolti verzióval készült a torta :/ )
(AToffifee összetevői: cukor, növényi zsír, mogyoró, glükózszirup, tejsavópor, nedvesítőszer (szorbitszirup), sovány cukrozott sűrített tej, kakaómassza, sűrített édessavó, laktóz, zsírszegény kakaópor, kakaóvaj, vajzsír, sovány tejpor, nádcukorszirup, emulgeálószer (szójalecitin), só, aroma. Nyomokban mandulát, földimogyorót és más olajos magvat is tartalmazhat!)
De jöjjön akkor az elkészítése.
A torta alapja piskóta, a hozzávalók:
- 4 nagyobb tojás
- 4 ek kristálycukor
- 4 ek Emese süteményliszt
A karamelles réteg hozzávalói:
- 200 g cukor
- 140 g Magic habtejszín
- 10 g méz (elhagyható)
- 60 g Spar FreeFrom vaj
- egy csipet só
- kis marék törökmogyoró (megpirítva, a héjától megfosztva)
A hab hozzávalói:
- 200 ml növényi habtejszín (pl. Meggle)
- 1 csomag Dr. Oetker habfixáló
- 1 doboz Toffifee
Díszítés:
- 1 doboz Toffifee
- karamellszósz
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt. Egy keverőtálban a tojásokat a cukorral -kb. 10 percig- robotgéppel habosra keverjük. Ezután kanalanként a lisztet is belekeverjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kisebb tortaformát, beleöntjük a tésztát, és tűpróbáig sütjük. Nagyon szépen felemelkedid, csak sajnos összeesik hűlés közben... Ha kész, szobahőmérsékletűre hűtjük.
2. Egy kisebb lábasban a cukrot karamellizáljuk. Ha borostyánszínű, beleszórunk egy csipet sót, majd belekeverjük a mézet. Ezután levesszük a tűzről, és hozzákeverjük lassan a felmelegített tejszínt. Ha teljesen elkeveredett, akkor mehet vissza a tűzre, és a karamellhez még hozzákeverjük a vajat. Ha teljesen elolvadt, és a karamellszósz egynemű, akkor félretesszük ezt is hűlni.
3. A törökmogyorót vágjuk apróra
4. A tejszínhabot verjük kemény habbá a habfixálóval. Ebbe keverjük bele az egyik doboz Toffifeet, amit apró darabokra vágtunk.
5. Már csak a rétegezés van. A piskótát kétfelé vágjuk. Az alsó lapra öntjük a karamellszósz kétharmad részét, majd erre szórjuk az apróra vágott törökmogyorót. Erre a rétegre jön a másik piskótalap, ennek a tetején szépen egyenletesen eloszlatjuk a tejszínhabos krémet.
6. A torta tetejét meglocsoljuk a maradék karamellszósszal, és a másik doboz Toffifeevel díszítjük.
(A torta tejfehérjét tartalmaz.)
Figyeljünk rá, hogy az étel csak akkor lesz glutén- és laktózmentes, ha betartjuk az ételkészítés erre vonatkozó szabályait, és valamennyi felhasznált alapanyag a gyártó által garantáltan glutén- és laktózmentes.